Avrupa

Hayatımızı 3,26 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan o meteora borçlu olabiliriz

Yeni bir araştırma, 3,26 milyar yıl önce Dünya’ya çarpan bir meteorun gezegende erken yaşamı tetiklemiş olabileceğini ortaya koydu. Harvard Üniversitesi bünyesinde yapılan araştırmanın sonuçlarında, dinozor neslinin tükenmesine neden olan gök taşından “50 ila 200 kat daha büyük” S2 meteorunun yaklaşık 3,26 milyar yıl önce Dünya’ya çarptığı belirtildi.

Gök taşı çarpmasının Dünya’ya sadece yıkım getirmediği, aksine erken yaşamın gelişmesine yardımcı olduğuna dair kanıtların bulunduğu ifade edilen araştırmada, çarpmanın tsunamiye ve “kısmi okyanus buharlaşmasına” da neden olduğu aktarıldı.

Araştırmada, çarpma etkisinin çevreye fosfor yaydığı ve tsunaminin de demir açısından zengin derin suları yüzeye çıkardığı belirtilerek, bunun da Dünya’da yaşamı tetiklemiş olabileceği kaydedildi.

İlginizi Çekebilir

FELAKET DEĞİL YAŞAM

Araştırmanın baş yazarı Harvard Üniversitesinden Profesör Nadja Drabon, yaptığı açıklamada, gök taşı çarpmasının yaşam için “felaket” getirdiği düşüncesinin hakim olduğunu belirterek, yaptıkları çalışmanın bu çarpmaların Dünya’da yaşamın gelişmesine de imkan tanıdığını gösterdiğini ifade etti.

Drabon, bulguların Dünya’ya çarpan gök taşlarının erken yaşamın gelişmesine neden olduğu fikrine katkıda bulunduğunu kaydederek, “Öyle görünüyor ki çarpışmadan sonraki yaşam, çiçek açmasına izin veren elverişli koşullarla karşılaştı.” ifadesini kullandı.

Araştırma “Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS)” dergisinde yayımlandı.​​

Uzayda ölürsek ne olur?

METEOR NEDİR?

Bir meteor, bir meteoroidin Dünya’nın atmosferine çarpmasıyla oluşan gökyüzündeki ışık şerididir. Meteoroidler, güneş etrafında dönen taş veya demir parçalarıdır. Çoğu meteoroid, asteroid çarpışmaları sonucu oluşan küçük taş parçalarıdır. Kuyruklu yıldızlar da, güneş etrafında dönerken toz ve kalıntı saçARAK meteoroid yaratır.

Bir meteoroid, Dünya’nın üst atmosferine girdiğinde, hava ile sürtünme nedeniyle ısınır. Isı, meteoroidin etrafındaki gazların parlak bir şekilde parlamasına neden olur ve bir meteor ortaya çıkar. Meteorlar, gökyüzünde geçerken oluşturdukları parlak ışık kuyrukları nedeniyle genellikle “kayan yıldızlar” olarak adlandırılır. Çoğu meteor OLAYI, Dünya’nın yüzeyinden yaklaşık 50-80 kilometre yükseklikteki mezosferde meydana gelir.

En küçük meteorlar bile hızları ve parlaklıkları nedeniyle birçok kilometre uzaktan görünür.

Gündem Haberler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu