Gündem

KADEM ‘6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde ‘Yapay Zeka ve Kadın’ ilişkisini tartışacak

8 Kasım günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hitaplarıyla başlayacak Zirve ile ilgili detayları, KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar ile KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu paylaştı.

Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’yle “Yurt dışından pek çok kişi, kurum ve kuruluşa da Türkiye’yi ve KADEM’i tanıma fırsatı sunuyoruz” diyen Doç. Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Zirve’nin ilk oturumunun farklı ülkelerin Aile, Kadın ve Teknoloji Bakanlarının katılımıyla düzenleneceğini belirtti.

Günümüzde yapay zekânın sunduğu fırsatlar kadar içerdiği tehditlerle de tartışıldığını hatırlatan KADEM Mütevelli Heyet Başkanı Sümeyye Erdoğan Bayraktar şu ifadelerde bulundu: “Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nde yapay zekânın imkânlarını ve sorunlarını kadın özelinde tartışmaya açıyoruz. Araştırmalar, bazı yapay zekâ uygulamalarının cinsiyet ayrımcılığını güçlendirdiğini gösteriyor. Amazon’un 2018’de geliştirdiği yapay zekâ tabanlı işe alma aracı, erkek adayları kadınlara göre daha fazla tercih etti. Yani yapay zekâ, mevcut iş gücü dinamiklerini kopyalayarak kadın adayları elemiş oldu. Ayrıca bu sistemler de ırk ve cinsiyet yanlılıklarını barındırıyor.”

DAHA ADİL BİR GELECEK İÇİN YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİLERİNE IŞIK TUTULACAK

Yapay zekânın, insan tarafından kendisine yüklenen veriler, yazılımlar ve algoritmalar aracılığıyla mevcut eşitsizlikleri sürdürme ve derinleştirme kabiliyetine sahip olduğunu vurgulayan Sümeyye Erdoğan Bayraktar, “Yapay zekânın toplumsal cinsiyet eşitliğine, adalete nasıl etki edeceği, bugün verilecek kararlara bağlı. Peki bu kararları kimler, nasıl verecek? Yapay zekânın etik ilkelerini ve denetimini kimler, hangi kriterlerle yapacak? Yapay zekâ dünyasının kurucuları ve en önemli aktörleri erkekler iken, kadının hakları ve temsili ne kadar adaletli olacak?” sorularının önemli olduğunu belirtti.

  1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin daha kapsayıcı, eşitlikçi ve sürdürülebilir bir dünya vizyonu doğrultusunda yapay zekâ teknolojilerinin gelişim ve uygulama süreçlerini ele alınmasına odaklandığını hatırlatan KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Gümrükçüoğlu şöyle devam etti: “Kadın hakları savunuculuğunda Türkiye’nin önde gelen bir STK’sı, KADEM olarak, altıncı zirvemizde; kadın haklarının teknoloji ve yapay zekâ ile etkileşimini disiplinler arası bir perspektifle derinlemesine inceleyeceğiz.”

KADEM’in kadınların fırsat eşitliğine ulaşması, hiçbir ayrımcılığa maruz kalmadan, eğitim, sağlık, iş dünyası ve siyaset gibi her alanda var olabilmesi için mücadele etiğinin altını çizen Gümrükçüoğlu, “Yapay Zekâ ve Kadın” temasıyla düzenlenen 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin, teknoloji ve özellikle de yapay zekâ alanındaki olanaklar ile tehditlere aynı anda odaklanarak, bu alandaki farkındalığı artırma, kadının güçlenmesine yönelik talepleri kamuoyuna duyurma ve savunuculuk faaliyetlerini geliştirme hedefleriyle önemli bir platform olacağını belirtti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve KADEM Yönetim Kurulu Bakanı Gümrükçüoğlu’nun 8 Kasım günü yapacağı açılış konuşmalarının ardından Zirve, Liderler Oturumu’yla devam edecek. Zirve’nin ikinci gününde; “Yapay Zekâ, Bilgi Üretimi ve Algoritmalar”, “Yapay Zekâ, Sosyo-kültürel Kodlar”, “İlham Veren Kadınlar”, “Yapay Zekâ Üzerine Etik Tartışmalar ve Politik Düzenlemeler”, “Yapay Zekânın Kadının İyi Olma Hâline Etkileri”, “Demokratik Savunuculuk ve Hak Temelli Aktivizm” başlıklı oturumlar yer alacak. Yapay Zekâ ve Kadın temalı 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi, “Sonuç Bildirgesi”nin okunmasıyla sona erecek.

  1. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’de deneyim alanları ve yapay zekânın farklı kullanımlarının tartışıldığı küçük söyleşi noktaları da kurulacak. Bu alanlardan biri, Gazze’ye yönelik saldırılar sırasında yapay zekânın nasıl kullanıldığına odaklanıyor. Filistinli gazeteci ve sosyal medya fenomenleri, Zirve’nin ikinci günü bu alandaki söyleşilerin ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayacak.

*8-9 Kasım 2024 tarihlerinde düzenlenecek 6. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi’nin Programını İncelemek İçin: https://kadinveadaletzirvesi.org/6-kadin-ve-adalet-zirvesi/#6program

Alıntı Metni

Gündem Haberler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu