Avrupa

Kim 1 milyon ister?

5 Kasım Salı günü 47’inci başkanını seçecek Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) seçim yarışı hız kesmiyor. SpaceX ve Tesla’nın kurucusu milyarder iş insanı Elon Musk, 17 Ekim 2024’te Pensilvanya’nın Folsom kentinde, Ridley Lisesi’nde erken ve mektupla oy vermeyi teşvik etmek amacıyla düzenlenen bir halk toplantısına katıldı.

Seçim sürecinin başından beri açıkça Cumhuriyetçi Başkan adayı Donald Trump’ı destekleyen Musk, Silikon Vadisi’nden diğer girişim kapitalistleri ve teknoloji iş insanlarıyla birlikte kurduğu America PAC’e 75 milyon dolardan fazla bağış yaptı. PAC (ABD’de bir çeşit seçim bağış oluşumu), Cumhuriyetçi başkan adayı, eski Başkan Donald Trump’ı desteklemek için kuruldu.

HER GÜNE AYRI ÇEK

Musk, eski Başkan Donald Trump için kampanya yaparken, seçim sonucunu belirleyerek sancak eyaletlerinde kayıtlı seçmenlere her gün 1 milyon dolar vereceğini açıkladı. Bu açıklama, seçmen kaydını teşvik etmek için para ödemenin yasadışı olabileceğini söyleyen seçim hukuku uzmanlarının dikkatini çekti.

Musk, 16 Ekim 2024’te Pensilvanya’nın Harrisburg kentinde düzenlenen bir kampanya etkinliğinde, “Kilit eyaletlerde, Trump politikalarını destekleyen dilekçeyi imzalamaya teşvik etmek istiyoruz. Şimdi seçim gününe kadar her gün, dilekçeyi imzalayan kişilere rastgele 1 milyon dolar ödül vereceğiz” demişti.

İlginizi Çekebilir

“ENDİŞE VERİCİ”

İlk 1 milyon dolarlık ödül Cumartesi günü verildi, Musk, Harrisburg’daki etkinliğinde Trump destekçisine büyük bir çek verdi ve “Her neyse, bir şey değil…” dedi. İkinci kazanan ise Pazar öğleden sonra Pittsburgh’daki bir etkinlikte açıklandı, Musk sahnede “ERKEN OY VER” yazılı büyük pankartların önünde başka bir çeki verdi.

Pennsylvania Valisi Josh Shapiro, Pazar günü NBC’nin “Meet the Press” programında yaptığı bir röportajda, Musk’ın çekilişini “endişe verici” olarak nitelendirdi ve çekilişin “hukuk yetkililerinin incelemesi gereken bir konu” olduğunu belirtti. Demokrat olan Shapiro, daha önce eyaletin başsavcısıydı. Shapiro’nun yorumlarına yanıt olarak Musk, X platformunda asıl bunun “endişe verici” olduğunu yazdı.

HUKUKÇULAR NE DİYOR?

Seçim hukuku uzmanı David Becker, “Bu pek de tartışmalı bir durum değil. Bu yasa, tam da bu durumu suç saymak için tasarlandı” dedi. Becker, ödülün yalnızca “başkanlık seçimlerinin sonucunu etkileyebilecek yedi sancak eyaletinde kayıtlı seçmenlere” sunulmasının Musk’ın yarışı etkileme niyetinin güçlü bir kanıtı olduğunu ve bunun yasal olarak sorunlu olabileceğini belirtti.

İsrail basını gündemi değiştirdi: Yahya Sinvar Türk mermisiyle çatıştı

Gündem Haberler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu