Ekonomi

Teknolojiye hükmet, geleceği şekillendir

HALUK BAYRAKTAR / SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı – Savunma ve havacılık sanayii kendine özgü dinamiklerle şekillenen bir ekosistemdir. Günümüzde yeni teknolojilerin sahaya girmesiyle hem savunma konseptleri hem de güvenliği oluşturan unsurların sürekli geliştiğini birlikte görüyoruz. Yeni teknolojileri geliştiren ülkeler hem öne geçiyor hem de ihracat ile sağlam bir ekonomik yapıya sahip oluyorlar. Dünya ülkeleri savunma ve güvenliğe yönelik harcamaları en zor anlarda hatta pandemi gibi kamu kaynaklarının büyük çoğunluğunun insanlara aktarıldığı bir dönemde bile kısmadılar.

Teknolojideki hızlı ilerlemeleri yakalayan ülkeler, sadece askeri alanda değil, ekonomik anlamda da büyük kazanımlar elde etmektedir. Son dönemde ortaya çıkan bölgesel çatışmalar ve krizler milli savunma kapasitesinin ne denli kritik olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Yüksek ve yenilikçi teknolojiler artık sadece bir seçenek değil, bağımsızlığımızın ve stratejik gücümüzün temel taşları haline gelmiştir.

Savunma SAHA’ya indi! Hedef 2 milyar dolar

Güçlü bir şekilde hayata geçirdiğimiz millileşme vizyonundan aldığımız güç ile yüksek teknoloji geliştirmenin elzem olduğu savunma, havacılık ve uzay sektörlerinde tam bağımsızlık için önemli bir atılım süreci yaşıyoruz. Son 20 yılda dışa bağımlılığı büyük ölçüde azalttık ve yüksek teknolojiyi tüketen ülke pozisyonundan, üreten ülke konumuna geçtik. Bugün dünya çapında dikkat çeken insansız hava ve deniz araçları, savaş gemileri üretiyor ve önemli kabiliyetlere sahip birçok ürünü küresel pazara sunuyoruz.

Kuzey Irak ve Suriye gibi sınır bölgelerimizin yanı sıra Azerbaycan, Libya, Afrika ve Ukrayna’da da teknolojimizin katkısıyla büyük başarılara imza atmaktayız. Güvenlik güçlerimiz sahada gece gündüz demeden çalışıyorken, bizler de fabrikalarımızda, Ar-Ge merkezlerimizde ve üniversitelerimizde aynı özveriyle çalışarak onlara destek olmaya devam edeceğiz. Özellikle savunma ve havacılık alanlarında millileşme hareketinin devam etmesinin, ülkemizin güvenliği için kritik önem taşıdığının bilincindeyiz.

Savunma ve havacılık sanayiinde adeta bir buzkıran gibi önümüzdeki engelleri aşarak adım adım ve sağlam bir şekilde büyümeye devam ediyoruz. Yakın dönemde açıklanan dünyanın en büyük 100 savunma sanayi şirketi sıralamasında 5 Türk firmasının üst sıralarda yer aldığına tanık olduk. Dünya ile rekabette, teknolojimizin tercih edilmesinin yanı sıra ürünlerimiz ömür devir maliyeti açısından da oldukça etkin. Bu unsurlar savunma ve havacılık sanayii ürünlerimizi dünyanın pek çok noktasında tercih edilir hale getirdi.

Savunma ve havacılık sanayiimizin 2002 yılı cirosu 1 milyar dolar kadarken 2023’te bu rakamın 12 milyar dolara ulaştığını gördük. Aynı şekilde ülke olarak ihracat rakamlarımız da sürekli bir şekilde artıyor. 2023’te savunma sanayii ihracatımız 5,5 milyar dolara ulaştı, 2024’te bu başarının daha da yükseğe çıkarak 6 milyar dolar hedefini aşmayı hedefliyoruz.

SAHA EXPO 2024

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayii kümelenmesi olan SAHA İstanbul da 1200 üye firması, 29 üye üniversitesi ve çok sayıda paydaş kurum/kuruluşu ile savunma sanayiine katkı veren özellikle KOBİ seviyesindeki firmalarımızın teknolojik / sektörel yetkinliklerini geliştirmek ve güçlü bir ekosistem oluşması için çalışmaktadır. Firmalarımızın dinamizmi ve cesur yenilikçi yaklaşımı sektörümüzü giderek daha güçlü hale getirmektedir. Türkiye’nin giderek büyüyen ve gelişen savunma ve havacılık sanayiini dünyaya açmak ve firmaların ihracat gayretlerini desteklemek maksadıyla 2018 yılından bu yana düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarının 4’üncüsünü bu sene Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, Millî Savunma Bakanlığı ve diğer ilgili bakanlıklar ve Savunma Sanayii Başkanlığı’mızın destekleriyle 22-26 Ekim 2024 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştireceğiz. SAHA EXPO’da bu sene 1200’den fazla yerli ve yabancı firma ile dünyanın her köşesinden çok sayıda resmi ve ticari heyet mensuplarını buluşturmaya hazırlanıyoruz.

Katılımcı ve ziyaretçilerimizi bu sene “Teknolojiye Hükmet, Geleceği Şekillendir” temasıyla geçtiğimiz fuara kıyasla %50’den fazla bir büyümeyle 90 bin metrekarelik alanda ağırlayacağız.

Türkiye’nin yükselen savunma ve havacılık üretim potansiyelini ve bağımsız üretim gücünü sergilemek için uluslararası bir platform olarak hizmet veren fuarımızda; savunma, havacılık, denizcilik ve uzay sanayinin stratejik öneme sahip birçok yüksek teknolojiyi barındıran ürünü ilk defa yer alacak. Bu ürünleri üreten firmalarımızı uluslararası katılımcı firmalarla, resmi ve ticari heyetlerle buluşturma imkânı sağlayacağız.

Bu sene SAHA EXPO’da savunma sanayii ihracat rakamlarımızı daha da ileriye taşıyacak yeni iş birliklerinin oluşmasını, yeni anlaşmaların imzalanmasını bekliyoruz.

Narin Güran cinayeti soruşturmasında şok detaylar! Cinayet saatinde aynı yerdeydiler

Bu etkinliği sadece bir fuar olarak değil; B2B ve G2G görüşmeleri, sektöre yön veren ulusal ve uluslararası panelleri, imza törenleri, çeşitli ürün lansmanları, dünyanın her bölgesinden gelen çok sayıda resmi ve ticari heyetleri, yatırımcı görüşmeleri, girişimcilere özel programları ve FPV dron yarışmaları ile küresel ekosistemin tüm paydaşlarının bir araya geldiği ve son teknolojilerle ilgili paylaşımda bulunduğu ve bir buluşma olarak görüyoruz.

SAHA EXPO 2024’teki katılımcılar arasında bağlantılar ve iş birlikleri kurmayı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmış yapay zekâ destekli SAHA Match platformu ile katılımcılar arasında bağlantılar ve iş birlikleri kurmayı kolaylaştırıyoruz. Katılımcıların uygun üreticileri veya potansiyel müşterileri kolayca belirlemelerini sağlayarak, iş birliği potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz.

Son olarak, savunma sanayiimizin yerli ve milli ürünlerini yakından görmek isteyen ziyaretçilerimize daha fazla zaman ayırabilmek adına fuarımızı bu sene 4 günden 5 güne, halk günlerini ise cuma ve cumartesi olmak kaydıyla iki güne çıkarıyoruz. Bu sene fuarımızı 150 binden fazla misafirin ziyaret etmesini bekliyoruz. SAHA İstanbul’un “Birlikte daha güçlüyüz” vizyonunu çerçevesinde sanayicilerimizle birlikte en güçlü şekilde gerçekleştireceğimiz platform, SAHA EXPO 2024 olacak. Savunma, havacılık ve uzay endüstrisinde son teknolojik gelişmeleri yerinde görmek, teknolojiye yön verenlerin geleceği şekillendireceği bu yeni çağın kapılarını aralamak isteyen herkesi büyük buluşmamızda aramızda görmek istiyoruz.

Gündem Haberler

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu